Elektronica: ontwerpen - bouw - reparatie - historie  

Mechanische hoek

 

In de mechanische hoek vinden werkzaamheden plaats die beter niet dicht in de buurt van elektronische schakelingen kunnen worden uitgevoerd.

Dit is vanwege het verspanende karakter van sommige werkzaamheden, zoals vijlen, slijpen en boren. Voor het boren van bv. grote gaten in metaal is een lage draaisnelheid belangrijk. Hiervoor voldoet een eenvoudige kolomboormachine uitstekend.

 

Voor het bewerken van metaal en ook kunststof in hoeken die moeilijk bereikbaar zijn, is een kleine 'multitool' met een flexibele as erg handig.

Op de foto zie je ook dat hier een soldeerbout aanwezig is zodat reinigingswerkzaamheden zoals het verwijderen van oude en overtollige soldeertin makkelijk kan worden uitgevoerd. Op de bovenste plank de Pionier III die de muziek in de werkplaats verzorgt.

 

Daarom is ook op dit werkbankje een geleidende bureaumat aangebracht en met de aarde verbonden. Natuurlijk is er op de werkbank nog een bankschroef geplaatst. Die is niet alleen om werkstukken in te klemmen, maar deze maakt ook deel uit van de zetbank die daarin kan worden vastgezet.

 

 

 

 

 

 

 

Op de foto hiernaast staat de vingerzetbank waar op dat moment het chassis voor de Philips Pionier III wordt gebogen. De zetbank heeft een zetbreedte van 40 cm; de maximale plaatdikte voor ijzer is 1,5 mm. en voor aluminium tot 2,5 mm. De zetbreedte is voor de meeste bouw-ontwerpen ruim voldoende.

 

 

Diversen

 

Naast de toegangsdeur van de werkplaats is naast de omrekenlijst voor condensatoren nog een kleine brandblusser aangebracht.              Dat deze een beetje uit het zicht hangt, komt misschien wel omdat je deze nooit nodig hoopt te hebben.