Elektronica: ontwerpen - bouw - reparatie - historie  

Curiosa

Vreemd schakelmateriaal?

Op de beurs in Driebergen kwam ik bij de tafel van Ed Plevier een merkwaardige schakelaar tegen. Hij lag in een doos met allerlei ouderwets elektromateriaal. De vondst gaf wel aanleiding tot enige hilariteit, temeer hier werd gedacht aan een inrichting waarmee eenvoudig zelfmoord zou kunnen worden gepleegd.

Achteraf bleek het een schakelaar te zijn geweest die wordt toegepast om een machine van energie te voorzien of misschien wel voor een oude caravan, want daar tref je ook wel een dergelijke aansluitingen aan. Niet wetende wat ermee te doen, heb ik hem (uiteraard op aandringen van Ed) maar gekocht voor 1 Euro. Wie weet, komt hij nog eens van pas.

 

Musée de Louis Belair

In de werkplaats van Louis Belair (Frankrijk) hangt de hiernaast staande afbeelding (zie ook het fotoboek). Het is een overzicht van alle radiobuizen tot 1950. Dat is weer eens wat anders dan een buizenboek en ik had deze bijzondere uitgave ook nog nooit gezien. Karakteristieke grootheden komen er niet op voor. Het gaat uitsluitend om het type buisvoet en de aansluitingen. De originele foto (ca. 5,8 Mb) is bij mij aan te vragen en via de mail toe te zenden.

 

 

Papa heeft een nieuwe tv gekocht; net op tijd, want 'Swiebertje' gaat zo beginnen.

Ik zat net uit te blazen van het uitladen van een oud Philips Tv'tje, toen ik daarbij werd betrapt door dochterlief die daar maar snel een foto van maakte. (klik voor vergroting)

Vroeger in m'n jonge jaren was ik in het bezit van een dergelijk toestel dat ik later een beetje onnadenkend heb weggeschonken. Leuk om nu weer zo'n apparaat te hebben!

 

Eigenaardig bouwontwerp ontvangen

Van mijn zwager kreeg ik twee van deze Amroh radiootjes. Beide waren voorzien van  AD 2300 CZ speakers (150 Ohm). Die zijn best wel zeldzaam.

Verder zat in één daarvan een bouwontwerp dat ik niet kan thuisbrengen. Er zitten 2 torren OC13 in en een OC71 op een koelvin. Verder 2 diodes OA79 en een smoorspoel F4; ergens onderin ligt nog een toltrimmer. Ook het nut van het speakertrafootje zie ik niet helemaal in voor een hoogohmige luidspreker. Wie kan mij hier meer over vertellen? (kllik op de foto's voor vergroting)

 

 

Drie bijzondere boekjes uit de tijd van het Derde Rijk

"Kurtzer und Ultrakurzer Wellen"

                                                                                                   Voor vergroting klik op de foto's

Via een kennis kwam ik in het bezit van drie delen: "Senden und Empfang und ultrakurzer Wellen". Een uitgave van: Verlag Hachmeister & Thal, Leipzig, uitgegeven in 1938 met een voorwoord door de schrijver Rolf Wigand. Hij was waarschijnlijk de meest prominente radio- amateur van zijn dagen in Duitsland. Hij reisde ook naar de VS in de vooroorlogse tijd en hij schreef veel artikelen en ook soms uitgebreide verslagen. Men veronderstelde dat hij een professionele schrijver was, die zich in die dagen, kon veroorloven naar de Verenigde Staten te reizen? Wat er is gebeurd met hem is onbekend. Men weet echter dat hij in 1944 verdween. Sommigen wijzen hierbij naar de Gestapo, hoewel zijn laatste dagen nooit echt ontrafeld zijn.                                                   DASD: Deutschen Amateur-Sende- und Empfangsdienst 

Het is wel bijzonder dat deze boekjes zo vlak voor de oorlog nog konden worden uitgegeven, daar waar nog geen twee jaar later radiotoestellen massaal moesten worden ingeleverd. In ieder geval leverde het voldoende kennis om het nodige zelf te kunnen vervaardigen. Uit een bestelformulier in deel 2 heeft een vraag naar de leveringsvoor-waarden blijkbaar ook de instemming van de Führer. Voor meer hierover: klik hier.

 

Bijzonder woordenboek uit 1945 

Zoals ik ook op de 'Nieuwspagina' heb gemeld heb ik op de beurs in Driebergen een bijzonder woordenboekje gekocht. Om iets meer van de inhoud prijs te geven heb ik nog wat extra foto's gemaakt. Bij zo een bijzondere vondst vraag ik mij toch altijd weer af wie de eerste eigenaar zou zijn geweest en welke studierichting zou hij hebben gehad. Helaas vind ik hierover in het boekje niets terug. Het boekje is overigens wel zeer intensief gebruikt.

 

                                             voor vergroting. klik op de foto's

Triotrack in actie

Omdat ik al enige tijd zocht naar een mogelijkheid om filmpjes op deze site te plaatsen heb ik via YouTube hiervoor mijn onlangs aangeschafte platenspeler uitgekozen. Dat de keuze is gevallen op deze oude, doch in zeer goede staat verkerende Triotrack 970 hoeft niemand te verbazen. het is immers de pu uit m'n jeugd.

Natuurlijk hoort daar een plaatje bij en ik heb gekozen voor een klassiek werkje van de 19e-eeuwse Italiaanse componist Francesco Paolo Tosti.

U luistert naar: Chanson de l'Adieu voor viool en piano.

Uitgevoerd door Sam Swaap & Charles van Isterdael.

Aangezien de plaat in het verleden geregeld met een 'cactusnaald' werd afgedraaid is de groef wel enigzins verzwakt. Maar....boven het geknetter is de melodie nog heel goed te beluisteren en de snelheid op 78 toeren geeft een geluid dat absoluut past bij deze vergane glorie. Veel luisterplezier.

 

Curioseum

In een bijdrage van 'FranShack' op het Nederlands Forum over Oude Radio's zag ik een foto van een historische elektronicawerkplaats. Dit ietwat 'hilarisch' onderkomen wekte de geestdrift van een aantal lezers op. Ik vond deze zo aardig dat ik die op deze site heb geplaatst. Klik hier op Curioseum

 

Met dank aan Frans Vorgers.

 

 

Project buizentester

 

 

  Een groeiproject dat nog lange

  tijd zal vergen. Hier wordt de

  gloeispanning van een ECC83

  getest. Op dit moment de

  enige meting die met deze

  tester kan worden uitgevoerd.

  Schiet dus al lekker op.

 

Bijzondere Radiocursus

Hieronder staan de foto's die ik ontving van Hugo Sneyers over de AMAVOX-cursus Radiotechniek.

Lees hiervoor ook de Nieuwspagina. (bericht op: 28-02-2014)