Elektronica: ontwerpen - bouw - reparatie - historie  

Nieuws

(Geplaatst op 06-08-2023)

 

Aardige felicitatie van JouwWeb

 

Bedankt voor deze felicitatie. Ik hoop hier nog vele jaren aan vast te knopen.

Met vriendelijke groeten,

Fons Vendrik

 

 

 

De allerlaatste Middelbare elektronicus

(Geplaatst op 02-08-2023)

Ik ben heel blij dat het mij gelukt is dit diploma te behalen. Wat ik bij Rens niet voor elkaar kreeg is nu, na ruim 50 jaar toch gelukt.
Net op tijd, dat wel!

Ik schrijf dit, omdat er een verdrietige kant aan dit diploma zit. Ik ben in dit land de allerlaatste afgestudeerde Middelbare elektronicus.
Je kunt het namelijk nergens meer worden en heb ik dus een primeur. Dirksen Opleidingen heeft de studierichting vorig jaar uit haar curriculum geschrapt. 
Begrijpelijk, want er is gewoon geen belangstelling meer.

Ik was dan ook de enige student in een soort van bezemklas.
Er zijn verder naar mijn mening geen instituten meer die dit nog in hun programma hebben.

Waar wij rond 1960 met ongeveer 60 leerlingen begonnen is de opleiding nu compleet teloor gegaan. Dit naast reparatiebedrijfjes en winkeltjes voor onderdelen en componenten.
Afijn, De meesten onder ons weten wel hoe dat is verlopen.

Radiomonteur kun je nog worden via de cursus van de NVHR.
Hopelijk houdt die club het nog een tijdje vol. 

"Man en Werkplaats" gepubliceerd                              (Geplaatst op 18-11-2020)

Het vertegenwoordigde ambacht is even uniek als veelzijdig. Mannen die antieke auto's, fietsen, motoren en trekkers restaureren, gereedschap smeden, hout bewerken, historische wapens reconstrueren, vliegtuigen bouwen of glassculpturen blazen. Maar de drang om zelf iets te maken of te repareren is bij al deze mannen even groot en onbedwingbaar!

Met dit boek geeft fotograaf Otto van Kalkhoven een inkijk in de mooiste werk-plaatsen, van garage tot loods en voormalig koeienstal tot fort. Het verhaal waarin de mannen met enthousiasme vertellen over de bijzondere werkplaatsen, vakkennis en het nodige doorzettingsvermogen is opgetekend door schrijfster Anja Lodder.

Boekoverhandiging aan Fons Vendrik        Feestelijke overhandiging door Otto van Kalkhoven

Buitengewoon trots ben ik erop dat ook mijn werkplaats een hoofdstuk in het boek mag inne-men. Het is het verslag van een lange carrière als medisch elektronicus in diverse ziekenhuizen.    "Na een drastische omzwerving naar het onderwijs is hij, na zijn pensionering, nu weer terug bij zijn grote liefde: oude televisies en buizenradio's."

Het draagt de titel: "Zo boeiend, elektronica uit de jaren '50 en '60"

"Man en Werkplaats" is een uitgave van Splint Media B.V.

  

Verbetering rekenvaardigheid

                                                      (Geplaatst op 22-03-2020)

Van Sarah Watts van "Mathschase" kreeg ik het verzoek om een oefenprogramma voor rekenen op de site te plaatsen. Het gaat om een "fun game" voor kinderen om snelheid te trainen in  optellen, aftrekken, delen en vermenig-vuldigen. Aangezien het bij elektronica veelal aankomt goede rekenvaardigheid, kun je daar maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen. Kijk daarvoor op mijn "Educatief"-pagina.  

 

Elektronicablog van Jos Verstraten nu op de site.              (Geplaatst op 02-05-2019)

 

Op het 'Elektronica-blog van Jos Verstraten' staan momenteel meer dan 300 artikelen over alle aspecten van de hobby-elektronica zoals zelfbouw, elektronicatheorie, componenten, schakelingen, product- en softwarereviews en een heleboel tests. Wekelijks verschijnt minstens één nieuw artikel. Dit blog wordt vanaf 2017 geschreven door Jos Verstraten. Zijn eerste artikel over elektronica, gepubliceerd in 'Elektuur', schreef hij in 1970. Vanaf dat moment heeft het schrijven over elektronica zijn leven beheerst als freelance-auteur, als redacteur, als eindredacteur en als eigen uitgever. Helaas kregen de zakelijke besognes de overhand en verdween het schrijven naar de achter-grond. Nu hij 'gepensioneerd' is, zoals dat heet, heeft hij het schrijven over elektronica weer opgepikt.

Klik hier.

Nieuwe foto's geplaatst van de werkplaats.        (Geplaatst op 11-04-2019)

 

Na de winterperiode is nu de bouw van de nieuwe werkplaats een feit. De fundering was van de zomer al gereed gekomen en is deze maanden afgedekt geweest. In deze tussentijd zijn de palen gefabriceerd en de kozijnen geschilderd. Ook heb ik de benodigde dakdelen nog kunnen regelen, aangezien daar een tekort aan was. 

Voor de reportage klik hier

 

 

Fraaie reparatie tijdens de NVHR-reparatiedag.                  (geplaatst op 26-08-2018)

foto: Arthur Hemerik

Een reparatie waar menig radiomonteur met 'angst en beven' naar uitziet; een gebroken afstemsnaar.

Zo ook ik. Het toestel kwam voor een andere klacht die snel was hersteld. Toch wel zonde om die gebroken snaar dan niet te herstellen.  Ik heb me er maar aan gewaagd en met behulp van de eigenaar (derde handje) lukte het na twee pogingen de snaar er weer prachtig omheen te krijgen. Toch wel weer iets om trots op te zijn.                                     

 Klik hier voor de overige foto's:

 

 

(geplaatst op 19-08-2018)

Van JouwWeb ontving ik het onderstaande bericht:

Gefeliciteerd, jouw website bestaat vandaag 5 jaar!

Met vriendelijke groet,
Het JouwWeb - team

 

Hartelijk dank hiervoor.

 

Radio Centrum sluit de deuren.                              (geplaatst op 12-08-2018)

 

Via de Utrechtse Internetkrant vernam ik dat de bijzondere winkel Radio Centrum Elektronica gaat sluiten.  De winkel aan de Vinkenburgstraat opende in 1937.

Helaas komt daaraan nu een einde en op 1 november as. sluit de zaak.

“Door economische redenen is het voor ons niet meer haalbaar onze winkel voort te zetten”, laat medewerker Alex Bothof weten. De zaak is opgericht door de heer Van Arkel. Toentertijd bestond de zaak nog uit huisnummer vier en zes. Later is ook nummer acht toegevoegd.

Ik denk dat ik de heer van Arkel nog wel gekend moet hebben, want als klein jochie kwam ik vaak bij Radio Centrum voor weerstandjes en condensatoren, maar vooral om geëmailleerd koperdraad te kopen om voor mijn Pionier antennespoelen te kunnen wikkelen. Het was in die tijd nog een klein winkeltje in tegenstelling tot het grote Aurora Kontakt dat op de Neude was gevestigd. Ik moet wel zeggen dat men het lang heeft volgehouden en onlangs kocht ik er nog wat zenerdiodes voor een voeding.

Het zal een vreemd gevoel zijn als ik weer eens door de Vinkenburgstraat wandel en zie dat de zaak er niet meer is. Ik heb er fijne herinneringen aan.

 

Rens & Rens ‘vlakke meetkunde’ geplaatst.           (geplaatst op 10-10-2017)

 

Op de educatiepagina van deze site heb ik het schoolvak ‘vlakke meetkunde’ Rens & Rens gepubliceerd.
Het is te downloaden in twee delen.
Door het grote aantal illustraties was het helaas niet mogelijk dit binnen het vastgestelde geheugenquotum per bestand te houden.
Het voordeel was wel dat Rens zelf al een tweedeling had gemaakt in Radiomonteur en Radiotechnicus.
Er is thans een start gemaakt voor bewerking van de ‘natuurkunde’. (Als je dat hebt doorgewerkt, kun je aardig als opticien aan de slag, denk ik zo.) Nog even geduld dus.
Maar voor nu, voor diegenen die de boel nog eens goed na willen meten, klik hier

 

                                             (geplaatst op 24-6-2017)

Van provider JouwWeb kreeg ik het onderstaande bericht:

Mijlpaal bereikt voor Fonsvendrik.nl!

Gefeliciteerd, jouw website bestaat vandaag 4 jaar! Daarmee is je website niet meer weg te denken van het internet. Wij wensen je nog heel veel succes met je website!

JouwWeb-team

De felicitatie was vergezeld met het kaartje hiernaast. 
Hartelijk dank hiervoor!

 

Rens & Rens ‘algebra’ geplaatst.           (geplaatst op 12-6-2017)

 

Op de educatiepagina van deze site heb ik de algebracursus geplaatst die behoort bij de Rens & Rens Mbo-opleiding Radiotechnicus, zoals die in de jaren ’60 te Hilversum in eigen beheer werd uitgegeven. Het is een boek dat compleet (incl. de opgaven) ca. 220 bladzijden bevat.

Een flinke klus om dit met behulp van het formuleprogramma uit ‘Word’ in zijn geheel te hebben kunnen overnemen.  De grootste moeilijkheid in de bewerking zat vaak in de slechte leesbaarheid van de originele pagina’s waar de ‘tand des tijds’ de tekst hier en daar danig heeft aangetast.

Ook diende bij nogal wat opgaven de uitkomst te worden nagerekend. Een voordeel was daarbij dat Rens rekening hield met de bewerkbaarheid van de opgaven zodat dit bij uitkomsten zichtbaar wordt; immers waren pocket calculators (voorzover die al bestonden) in die tijd op school (nog) niet toegestaan.

Veel hulp heb ik ondervonden van programma’s als Mathway en Symbolab met hun krachtige software, de website van 'Hofstede Wiskunde' en niet te vergeten de vraagbaak 'WisFaq' waar diverse docenten mij nogal eens op weg hebben geholpen. Hiervoor mijn dank. In de tekst is het taalgebruik hier en daar aangepast en heb ik onduidelijkheden geannoteerd in voetnoten. Daarbij heb ik er wel op gelet de originele pagina’s zoveel mogelijk intact te houden, ofschoon ik wel een inhoudsopgave heb toegevoegd.

 

Tot slot wil ik opmerken dat het niveau van deze lessen t.o.v. het huidige technisch MBO ongehoord hoog is. Zo zitten er bv. tussen de ‘ingeklede vergelijkingen’ wel een paar stevige hersenkrakers.

Laat u zich daar echter niet door afschrikken (de inhoud blijft overigens keurig buiten de integralen). Door de goede uitleg van Rens en de talloze (uitgewerkte) opgaven is het geheel ook ongehoord toegankelijk voor iedereen die meer technische onderbouwing zoekt, temeer de stof zich direct beweegt in de richting van de wisselstroomtheorie.

Hiervoor is de onmisbare ‘Goniometrie’ thans nog in bewerking.

Ik sta graag open voor alle kritische opmerkingen en aanvullingen of verbeteringen.

Voor de rekenaars onder ons: Veel plezier!

 

voor de lessen: klik hier

 

Bezoek aan Electronics and Applications        (geplaatst op 4-6-2017)

De elektronicavakbeurs voor de Benelux

Van dinsdag 30 mei tot en met donderdag 1 juni was de complete elektronicaketen verenigd op de beursvloer van Electronics & Applications in de Jaarbeurs Utrecht. Alle facetten waren aanwezig: van elektronicacomponent tot compleet product en van productieapparatuur tot productiefaciliteiten. De exposanten presenteerden hun vakkennis en de laatste elektronica ontwikkelingen aan een breed publiek. E&A is het platform voor de industriële elektronica.

Ik had de moeite maar eens genomen om naar Utrecht af te reizen en eens een kijkje te gaan nemen De beurs overtrof werkelijk mijn stoutste verwachtingen. Een super High-tech-omgeving met uiteenlopende meetapparatuur, print assemblagemachines, werkplaatsinrichtingen en microcompo -nenten. Dat was weer even iets anders dan de technologie van een aantal decennia geleden.

De beurs Electronics & Applications richt zich op engineers en innovators. Engineers zien op de beurs de nieuwste mogelijkheden om hun ontwerp te verbeteren. Innovators hebben niet per definitie verstand van elektronica maar zijn op zoek naar partners die helpen om hun innovatieve ideeën te verwezenlijken.

 

Ik vergeet helemaal mijn koffie....                            (foto Piet Blaas) 

Een drukbezochte reparatiedag

(geplaatst op 28-11-2016)

Op zaterdag 19 november organiseerde de NVHR weer een reparatiedag te Driebergen.

Piet Blaas maakte van het evenement weer een fraaie fotoreportage.

Klik hier voor de foto's. 

 

Lessen "Halfgeleiders" nu op de site.

(geplaatst op 1-07-2016)

Op de 'Educatief' pagina van deze site vindt u de lessen uit de cursus Halfgeleiders Rens & Rens die rond 1967 te Hilversum werden gegeven aan het MBO ten behoeve van de opleiding "Radiotechnicus". Klik hier.

 

3 jaar fonsvendrik.nl

(geplaatst op 24-06-2016)

Van provider JouwWeb kreeg ik het vrolijke bericht dat "fonsvendrik.nl" vandaag 3 jaar bestaat.

De felicitatie ging gepaard met het hiernaast staande kaartje, waarvoor mijn hartelijke dank.

 

Leerzaam Technisch Weekend

(geplaatst op 01-03-2016)

Op zaterdag 27- en zondag 28 februari organiseerde de NVHR haar jaarlijks "Technisch Weekend", ditmaal geheel in het teken van radioreparatie, technische demonstraties en versterkertechniek.  Piet Blaas maakte hiervan een fotoreportage. Klik voor:

Zaterdag  

Zondag                                            Uitleg bij een kleine middengolfzender (klik voor vergroting)                

Opgaven "Elektronica (buizen)" Rens & Rens nu op de site.

(geplaatst op 01-03-2016)

Het heeft even geduurd, maar na lange tijd op zoek te zijn geweest, zijn nu alle opgaven van het cursusdeel "Elektronica" beschikbaar gekomen. De vragen (in totaal 450) hebben uitsluitend betrekking op de elektronenbuizen. Het deel "Halfgeleiders" staat als volgende op het programma. Veel dank aan oud-school- en klasgenoot Eric Scharff voor het scannen en compleet aanleveren van het grootste deel van het hoofdstuk. U kunt de vragen bekijken op de "Educatief"- pagina. Klik hier.

Gezellige en drukke reparatiedag

(geplaatst op 9-11-2015)

Afgelopen weekend werd in Driebergen een NVHR-reparatiedag gehouden. Piet Blaas maakte van het evenement een fotoreportage en Kees Koren maakte een filmpje. Klik hier voor de foto's.

 

 

Opgaven "Theoretische Elektriciteitsleer" Rens & Rens nu op de site.

(geplaatst op 6-11-2015)

Na de Wisselstroomtheorie is nu ook het deel Theoretische Elektriciteitsleer verschenen. Voor de liefhebbers van veel rekenwerk aan weerstanden, condensatoren en spoelen, klik hier voor de 'Educatief'-pagina.

 

Aardige reacties en prima feedback onvangen over de PL36-versterker

(geplaatst op 3-10-2015)

Naar aanleiding van de publicatie van mijn PL36-versterker op het "Forum voor de Historische Radio" heb ik zeer hartelijke reacties gekregen. Ook de kritische kanttekeningen en vragen waren voor mij leerzame momenten. Klik hier voor de reacties op het forum. Voor het verslag kijk op de 'Projectenpagina'.                                                                                                                                                          

In Frankrijk op bezoek in het radiomu-seum van Louis Belair. (geplaatst op 23-08-2015)

Met mijn gezin op vakantie in Frankrijk kwam ik via familie aldaar in contact met de 84 jarige Louis Belair. Louis woont in Châlus, een dorpje net onder Limoges en houdt, naast zijn huis, zoals hij zelf zegt, een garage, werkplaats en radioverzameling bij. Ik trof hier een fantastische

collectie radiotoestellen, onderdelen en oude meetapparatuur aan waar Louis veel over wist te vertellen. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij nog altijd actief als elektricien, radiomonteur en amateurarcheoloog; ook bestuurde hij tot voor kort nog geregeld een sportvliegtuigje. Het was zeker niet alleen het museum waar ik zeer van onder de indruk raakte, maar beslist ook de bijzondere persoonlijkheid van Louis. In het foto-album van deze site heb ik de fotoreportage geplaatst van deze zeer bijzondere ontmoeting.       (klik op de foto's voor vergroting)

Een "New Masterpiece of High Technology"

(geplaatst op 28-06-2015)

Op de beurs in Driebergen aangeschaft bij Ed Plevier. Deze lampmeetkoffer moet mij meer inzicht kunnen verschaffen in het snel kunnen controleren van buizen op hun emissie-eigenschappen. Verder is het een uitdaging zoiets weer fraai op te knappen.

(klik voor vergroting)

Step-by-step reflex-ontvanger

(geplaatst op 23-05-2015)                                         klik voor vergroting

Van mijn zwager Martin (verwoed radioverzamelaar) krijg ik vaak veel leuke spullen aangeboden. Onlangs kwam hij met een Step-by-step kastje met een onduidelijk ontwerp dat leek op een reflex-ontvanger. Met veel onderdelen die ik inmiddels via hem verzameld had, heb ik voor zijn verjaardag maar een echte Radio Blan "Supplement-ontvanger" gebouwd.           Die speelt nu in zijn werkplaats. Het verslag is te zien en te lezen op de 'Projectenpagina'. Klik hier.

 

Project buizentester op de projectenpagina

(geplaatst op: 28-04-2015)                                      foto: Radioblan

Op de Projectenpagina is het project voor een eenvoudige buizentester geplaatst. Het is een groeiproject dat in de loop der tijd steeds zal worden aangevuld.

Klik hier.

 

Uitslag restauratiewedstrijd bekend  (geplaatst op: 02-04-2015)

Van John Koster (NVHR) ontving ik de uitslag van de internationale restauratiewedstrijd, die wordt georganiseerd door Canadese vereniging 'Société Québécoise des Collectioneurs de Radios Anciens (SQCRA)'. John meldde mij dat mijn NSF-radio een eervolle vijfde plaats heeft gehaald. Wellicht merk-waardig met vijf deelnemers, maar het eervolle kun je natuurlijk wel in ogenschouw nemen als je de tabel goed bekijkt. De meeste punten zijn door mij gescoord bij het opknappen van het kastje, (cabinet).        Tot tweemaal toe wordt er een derde plaats behaald. Maar goed, uiteindelijk kan ik mij wel vinden in het oordeel van de jury. Er zaten absoluut enkele prachtige projecten bij. Het was heel leuk om mee te doen; echt een goede ervaring. Ik zal mijn presentatie nog op deze site zetten. Hopelijk inspireert het ook anderen. 

scorelijst per onderdeel

Restauratieverslag afstem-C   (geplaatst op: 30-03-2015)

Op de beurs in Driebergen liep ik tegen een mica afstem-C op van 300 pF (met een kort instel-asje) waarvan het spiraalveertje aan de achterzijde nog helemaal intact bleek te zijn. Dit bracht mij op het idee de afstem-C in mijn Pionier III te restaureren. Op de rechterfoto kun je het resltaat zien en dat mag er best wezen.                           (klik op de foto's voor vergroting)

 Mooie capaciteitsmeter aangeschaft   

(geplaatst op: 30-03-2015)

Via de beurs in Driebergen deze capaciteitsmeter aangeschaft. De verkoper vertelde dat hij misschien nog wel opnieuw moest worden afgeregeld. Bij thuis-komst heb ik hem direct getest en het bleek dat dit apparaat prima functioneerde. Ik heb al een flink aantal condensatoren getest waarvan de waarde onbekend was. Het is een prima aanwinst voor de werkplaats.   De meter is een ontwerp dat in 1984 in Elektuur heeft gestaan. De documentatie ontving ik later via de mail.

 

NSF H54U op YouTube   (geplaatst op: 04-03-2015)

Omdat mijn radiootje is ingeschreven voor de internationale restauratiewedstrijd van de Canadese vereniging 'Société Québécoise des Collectioneurs de Radios Anciens (SQCRA)' heb ik een filmpje gemaakt, waarin ik uitleg geef over de huidige werking. Klik Hier

 

Zelfbouw Pionier 3   (geplaatst op: 03-02-2015)

Van Ben van der Klugt ontving ik zijn verslag van een uitbreiding van de Pionier 3 naar een tweekrings ontvanger. Moeilijk verkrijgbare onderdelen zijn vervangen door gangbare. Tevens geeft hij een duidelijke beschrijving van de bouw van de Philips PP11-spoel.

Kijk op de "download pagina",

 

Gedetailleerde tekening van het frontpaneel voor de Pionier III nu op de site.     (geplaatst op: 18-01-2015)

Met dank aan Paul Brouwer en Jan van der Waal heb ik een gedetailleerde tekening van het frontpaneel voor de Pionier III op de 'downloadpagina' van deze site mogen plaatsen.

 

Bijzonder woordenboek ontdekt op de beurs in Driebergen  (geplaatst op: 15-12-2014)

Voor de fantastische prijs van 1 Euro werd ik de bezitter van een bijzonder woordenboek uit 1945. Het is geschreven door A. Strabel en uitgegeven door de Amerikaanse fa. Oceanic Exchange Company, New York. In een woord vooraf staat: "Dit gespecialiseerde woordenboekje is bestemd voor gebruik op het gebied van radio en televisie in alle geledingen."  Ik mag er wel ziunig mee zijn want het valt bijna van ellende uit elkaar. Maar goed, wel leuk om te weten dat men in 1945 al rekening hield met de toekomstige opleidingen en service op televisiegebied. Met dank aan Ed Plevier, van wie ik dit mocht overnemen.  Zie ook: "Curiosa"

(Klik op de foto voor vergroting)

Website vernieuwd   (geplaatst op: 23-11-2014)

De webbeheerder 'JouwWeb' heeft de site overgezet naar versie 2. Dat betekent dat de site een wat modernere uitstraling heeft gekregen. Het gevolg is wel geweest dat veel tekst en foto's nogal door elkaar zijn komen te staan. Het vergt heel wat werk om alles weer goed op zijn plaats te krijgen. In de loop van de tijd herstel ik alle pagina's. Inhoudelijk zal er vrijwel niets worden gewijzigd aan hetgeen er al op stond.

 

Felicitatie van YouTube   (geplaatst op: 14-11-2014)

 

 Toch wel aardig!

 Ik plaatste vandaag een

 filmpje op mijn 'Curiosa-

 pagina'.

 Leuk om deze platenspeler in actie te zien op 78 toeren.

 Omdat dit mijn eerste

 videopresentatie was via

 YouTube kreeg ik via de mail

 de felicitaties.

 Voor het bekijken van de

 film: klik hier.

 

 

 Beursbezoek "Dag van de Radio-amateur"  (geplaatst op: 6-11-2014)

 

 

Op zaterdag 1 november ben ik naar Apeldoorn afgereisd om een bezoek te brengen aan de jaarlijkse elektronicabeurs van de VERON; (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) de organisatie waarin (naast de VRZA) doorgaans de zendamateurs zijn verenigd. Wat mij direct opviel bij binnenkomst in de 'Amerikahal' was de enorme omvang van dit evenement, niet alleen qua opzet maar ook zeer zeker het aantal bezoekers. Nu ben ik gewoonlijk de beurzen gewend van de NVHR (Vereniging voor de Historische Radio) die met haar beurzen (4 per jaar) het per beurs wat kleinschaliger houdt. Aan de andere kant: het is lastig te vergelijken en waarschijnlijk kan dat ook helemaal niet. Hier was in elk geval geen oude radio te bekennen en de aangeboden apparatuur had ook een veel moderner karakter. Zoals bijvoorbeeld het kopen van buizen hier een lastige zaak is, zijn halfgeleider-componenten te kust en te keur voor niet al teveel geld ruim voorhanden. Een labtop kun je ook makkelijk aanschaffen en via pinbetaling gewoon bij de kraam afrekenen. Mocht je op zoek zijn naar een bijzondere connector of adapter dan is die hier absoluut te vinden. Ik had ook nog nooit zoveel antennemateriaal bij elkaar gezien, hetgeen de prijs natuurlijk ook laag houdt.

De opzet van de beurs was ruim en overzichtelijk met wandelpaden van voldoende breedte zowel voor bezoekers als handelaren. Bij de entree waren de stands voor informatie van diverse verenigingen en een gedeelte voor de jeugd met allerlei zelfbouwprojectjes onder leiding van ervaren hobbyisten. Aan de bovenzijde van de hal liep een galerij waar de zelfbouwtentoonstelling was ondergebracht. Van de vele projecten daar was ik zeer onder de indruk, vooral wat er aan satelietontvangers, weerstations e.d. was te zien. Wat ik tenslotte nog zou willen opmerken is, dat ik geruime tijd leefde in de veronderstelling dat het radio-amateurisme in Nederland een zieltogend bestaan leidde. Deze indruk heb ik na dit bezoek toch flink moeten bijstellen, mede gezien het feit dat ik een flink aantal jongeren op deze beurs heb gezien.  Het betekent dat het amateurisme op het gebied van elektronica nog springlevend is en dat is hoop-gevend voor de toekomst. Dat de toegang voor de jeugd gratis was, is dan ook een verstandig besluit. Overigens was die toegangsprijs voor ouderen niet-leden 8 Euro. Dat lijkt misschien duur, maar voor hetgeen je ervoor krijgt, vind ik het zeer zeker die prijs waard. Mijn pet af voor de goede organisatie van dit evenement.

 

Twee fraaie Triotracks   (geplaatst op: 3-11-2014)

 

 Na lang zoeken ben ik er  in geslaagd mijn zo geliefde Triotrack-platenspeler op de kop te tikken. Deze koffer-grammofoon was in

 1958 een cadeau van de kinderen aan hun ouders.

En na het uit huis gaan van die kinderen verdween ook de pick-up.

 

Na vele gemiste kansen, op beurzen maar ook op Marktplaats waar ik nooit het model tegenkwam dat in mijn jonge jaren thuis zoveel plezier gaf bij het plaatjes draaien, had ik nu eindelijk succes. De zoektocht, die begon via een (onbedoeld) gekaapte topic op het Forum voor de Historische Radio, eindigde in Eerbeek bij de heer Geurt Brouwer die twee schitterende exemplaren had staan. De´Dag van de Amateur´ was in Apeldoorn en Eerbeek is niet ver uit de buurt, dus was dit de gelegenheid even langs te gaan en te kijken naar deze platenspelers. Wat ik daar zag, overtrof mijn stoutste verwachtingen; ik heb ze beide gekocht tegen een prijs die absoluut in de hobbysfeer lag.

Natuurlijk moest er nog wel wat gebeuren en het belangrijkste was dat de koffers verwisseld moesten worden. Het deck met de zwarte toonarm zat nl. in de groene koffer en dat wilde ik graag andersom. De foto toont het eindresultaat. Beide apparaten spelen uitstekend, nadat er eerst nog wel wat service verleend moest worden, met name bij het grijze deck. Zo was het veertje voor de instelling van het armgewicht los en zat de toerenverstelling vast. Een goede schoonmaakbeurt en wat info via het Nederlands Gammofoongenootschap bracht alles in het reine. Hiervoor nog mijn dank. De groene-koffer-Triotrack krijgt wel weer een mooi plekje in mijn huis en hopelijk speelt hij in de toekomst in combinatie met een BX453A Philips radio zoals vroeger bij ons gebruikelijk was. (naar die radio moet ik nog op zoek) En ja, de bruine koffer is dus over, wat ik daarmee ga doen, weet ik nog niet. Misschien voor mijn jongste broer, omdat hij weet hoe de platenspeler van vroeger verdwenen is en hij dat erg jammer vindt.        Eén ding weet ik heel zeker: Hij komt niet op Marktplaats!

 

Kristalontvanger herontdekt  (geplaatst op: 21-10-2014)

 

In de weekendbijlage van de Volkskrant (Sir Edmund) bouwen vier handige knutselaars elke week een apparaat dat het leven moet veraangenamen. In de aflevering van 19 oktober jl. was het de beurt aan fysicus en allround nerd Ans Hekkenberg die met huis-, tuin- en keukenmateriaal een middengolfont-vanger bouwt. Ted Mooren plaatste dit artikel op het Forum voor de Historische Radio, waarna hij mij toestemming gaf zijn topic hier te plaatsen, waarvoor mijn dank.

Voor het artikel en de reacties klik hier. 

 

Heathkit signaaltracer gescoord op de beurs in Driebergen                            (geplaatst op: 25-09-2014)

 

          

Op de beurs in Driebergen liep ik tegen de hier bovenstaande signaaltracer op. Ik heb hem meteen gekocht en een flinke opknapbeurt gegeven, zodat hij er weer bijna als nieuw uitziet. Ik ben er erg blij mee, want vóór dit toestel behielp ik mij met het versterkertje van een Amroh 'Dialoque', een oude intercom. Ik ben er temeer tevreden over aangezien deze Heathkit er nog heel erg goed uitziet, met name aan de binnenkant. Er komt nog wel een flink pruttelend geluid uit de luidspreker en daar ga ik nog wel wat aan doen. Een ander klein probleempje is, dat het apparaatje werkt op een netspanning van 110 volt. Ik moet dus nog op zoek naar een geschikte trafo. Voorlopig moet ik mij wat dat aangaat nog behelpen met de regeltransformator. Wat ik ook nog mis, is een meetprobe om signaal af te kunnen nemen. Waarschijnlijk moet ik die zelf maken. Maar goed, al met al kan ik wel zeggen dat ik het een aanwinst vind voor mijn werkplaats.

 

Hoogspanningsvoeding nu in het foto-album  (geplaatst op: 05-09-2014)

De foto's die zijn gemaakt voor de PowerPoint presentatie van de ombouw van de Philips voeding PE 4820 zijn in het fotoalbum geplaatst.

Om die te bekijken klik hier.

 

Verjongingskuur vintage radio  (geplaatst op: 05-07-2014)

Zo'n vintage radio, is die nog bruikbaar, vroeg Manon van Essen zich af. En Ja hoor, met Bluetooth speelt hij vanaf je smartphone.

Gouden handel of niet? Klik Hier

 

Opgaven Rens & Rens 'Wisselstroomtheorie' nu op de site  (geplaatst op: 29-06-2014)

 

Op de Eductiefpagina heb ik ca. 370 opgaven 'Wisselstroomtheorie' geplaatst die op het M.B.O-Rens & Rens rond de jaren '50 en '60 tot het studiepakket 'Radiotechnicus' behoorden. Het mag tot de verbeelding spreken als men dit vergelijkt met de tijd dat de zakrekenmachine nog niet mocht worden gebruikt (voorzover toen al uitgevonden).  Het tekent nog maar eens de teloorgang van het huidige technisch MBO.

Voor veel technisch rekenwerk, klik hier.

 

Reacties op de ombouw van de Philips voeding PE 4820  (geplaatst op: 26-05-2014)

 

Op mijn project over de ombouw van de Philips voeding PE 4820 zijn diverse reacties gekomen. Ik vond deze zo interessant dat ik ze hier op de Nieuwspagina heb gezet. Graag wil ik iedereen bedanken voor de veelal nuttige feedback. Voldoende aanleiding om te zijner tijd een bijlage te plaatsen bij de 'projecten' met aanpassingen en verbeteringen aan het ontwerp. Voor de reacties klik hier:

 

Meer nieuws over de AMAVOX-cursus Radiotechniek  (geplaatst op: 05-05-2014)

 

Van Hugo Sneyers ontving ik meer nieuws over de “merkwaardige” cursus Radiotechniek die ik had aangetroffen op de beurs in Driebergen. In het bijzonder trof mij de eenvoud van deze cursus. (zie nieuwsbericht 28/2)

Hugo schreef mij dat hij deze cursus bij oud-elektriekers en hobbyisten bij zolderopruimingen al eerder was tegengekomen. Het blijkt hier om een schriftelijke cursus te gaan, waarvoor in Radio Bulletin reclame werd gemaakt. De cursisten werden “gelokt” door een groot bouwplan van een radio dat je gratis kon krijgen. Hugo heeft hiervan een aantal foto’s naar mij toegestuurd. Deze foto’s heb ik hier op een nieuwe pagina geplaatst waar ik meer curiosa en andere zeldzame zaken op radiogebied wil onderbrengen.                             

Met dank aan Hugo Sneyers.

Kijk op Curiosa

 

Behuizing voor de Amroh Duette nu gereed  (geplaatst op: 17-04-2014)

 

Omdat de zoektocht naar een originele kast voor een Amroh Duette op een zinloze

missie lijkt uit te draaien, heb ik met behulp van een plaat gaatjesaluminium voorlopig een kast voor deze versterker gebouwd. Het front, eveneens van aluminium, moet nog worden afgewerkt; zwart of grijs gespoten met een opdruk eventueel voorzien van een Amroh-logo. De knoppen zullen in een zilvergrijze uitvoering verschijnen. Op de projectenpagina zal het PowerPoint-verslag nog worden uitgebreid met enkele foto´s die laten zien op welke wijze de behuizing is gemaakt. Deze versterker speelt thans op de kamer van mijjn dochter alwaar zij haar vinylplaten nu kan beluisteren met het originele buizengeluid. De foto laat zien dat e.e.a. tot nu toe toch heel goed is gelukt.                                                          

Op het FOR zijn er nog enkele aardige reacties te lezen.

 

Revisie elco op de projectenpagina  (geplaatst op: 7-03-2014)

                                            

 Op de "projecten pagina" staat het verslag van de Revisie van een

 doorgeslagen elco. Nadat de prut eruit was gehaald werd deze

 condensatorbus weer van nieuwe elco's voorzien.

 Veel lees- en kijkplezier.

  

Oude merkwaardige cursus Radiotechniek gekregen  (geplaatst op: 28-02-2014)

 

 Op de beurs in Driebergen kwam ik bij een tafel met allemaal oud papier erop. Tenminste, zo leek het. Een grote mottige stapel bleek een cursus te te zijn over Radiotechniek.

Van de verkoper mocht ik het  gratis meenemen, dan was ie  er tenminste van af. Niet gehinderd door de belegen lucht die er vanaf kwam, heb ik het maar in m'n tas laten glijden. Thuisgekomen heb ik het allemaal gesorteerd en het bleek redelijk compleet. Als je het hebt doorgenomen kun je een radio bouwen. Het bijzondere is wel dat je bij de opdrachten niets hoeft uit te rekenen. Er staan nl. vrijwel geen rekenopdrachten in. Dat was vroeger bij Rens & Rens wel even anders, daar werd je scheel van de wiskunde. (Je snapt niet wat we in die jaren in Hilversum hebben zitten tobben!) Maar goed, de cursus is van de Stichting AMAVOX uit Antwerpen. Het jaartal is onbekend en de vraag is: wie kan er iets meer vertellen over deze opleiding?

 

Stevige hoogspanningsvoeding aangeschaft.   (geplaatst op: 03-02-2014)

 

Via het Forum voor Oude Radio's (FOR) heb ik dit voedingsapparaat aangeschaft.

Dit kwam door een vraag van mij naar een stevige transformator om daarmee een buizenvoeding te kunnen bouwen voor experimenteerdoeleinden. Van Anton van den Oever kon ik een van zijn voedingen zeer voordelig overnemen. Het gaat hier om een Philips PE 4820 met een regelbereik van 50 tot 350 V 150 mA. Echter de buizen wo. 2 x EL34 waren er niet bij. Nu was dit geen probleem aangezien ik deze voeding ga ombouwen met behulp van een power Mosfet zodat ik van 0 tot 350 volt kan regelen; het complete regelbereik. inmiddels heb ik hiervoor een  geschikt bouwontwerp gevonden. De stand van zaken tot nu toe is dat ik met diodes (1N4007) een spanning op de elco's  heb van ca. 500 volt. binnenkort zal ik het complete verslag van deze modificatie op deze site bij  'mijn projecten' publiceren.

 

Geschaalde chassisdelen Pionier op de site.   (geplaatst op: 26-11-2013)

Van Chris Dagelet ontving ik de geschaalde chassisdelen van de Philips Pionier. Deze staan op de 'download pagina'. Tevens meldde Chris mij dat de doosjes (kastjes)van deze bouwdozenserie nog steeds bij hem te bestellen zijn.

 

Project 'Tweekrings radio' nu op de site.   (geplaatst op: 22-11-2013)

 

Op de projectenpagina is de bouw van de tweekringer Amroh Unico gepubliceerd.

 

Muziek Staffhorst failliet.   (geplaatst op: 08-11-2013)

 

 Via het Utrechts Nieuwsblad ontving ik het onderstaan-   de bericht:

 "Muziekwinkel Staffhorst op Paardenveld is       failliet. Hiermee komt een einde aan een ooit succesvol

 Utrechts familiebedrijf. Het filiaal voor muziek-nstru-     menten is per direct gesloten. Het bedrijf zat sinds 1937 in Utrecht en had vroeger meerdere vestigingen en vele medewerkers. De laatste jaren ging het al steeds minder. De komst van andere grote elektronicawinkels en internet  zal hiermee te maken hebben gehad. Filialen werden gesloten en uiteindelijk bleef alleen de muziekwinkel op Paardenveld over. Het grootste pand dat Staffhorst heeft gehad is het zogeheten Vinkepand. Een rijksmonument aan het Vredenburg. Gemeente Utrecht heeft enkele jaren geleden dit pand gekocht en nu huisvest het projectbureau Stationsgebied CU2030 daar.

Oud-directeur van Staffhorst Wim Vocking laat aan het AD Utrechts Nieuwsblad weten: “De winkels vallen achter elkaar om. Er zit geen emotie meer in de handel, en als winkel heb je geen toegevoegde waarde." 

Ik heb er voordat ik naar AEG-Telefunken vertrok een korte tijd gewerkt; eerst in de weekenden en later een jaartje voltijds. Het betaalde slecht, maar ik weet geen werkgever waar ik zo veel plezier heb gehad. Ik herinner me vooral het oeverloze gesjouw met allerlei elektronische orgeltjes die overal bij mensen werden afgeleverd. Gouden handel in die tijd! Groeten aan de collega’s die ik nog herinner: Gerard van Dijk, Gerard Uiterwaal, Sjors van Deyl, Chiel Wijvekate, Bert Bazuin, Boy Rebergen, Hein- en Harry Staffhorst  (De oude Harry heb ik ook nog gekend). En in het bijzonder directeur Wim Vocking die er altijd zo goed in slaagde zijn medewerkers te enthousiasmeren. "Het was een goede zaak, dat het over is een slechte zaak!"

 

Herinnering aan Rens & Rens.   (geplaatst op: 22-10-2013)

Van oud-schoolgenoot Jaap Been ontving ik een sfeerverslag van enkele herinneringen aan zijn studententijd bij Rens & Rens. Waarvoor mijn dank. Lees hier:

 

Discussie over stagger-tuning.   (geplaatst op: 01-10-2013)

Onlangs voerde ik een discussie over stagger-tuning op het Radioforum.

Het betrof hier afstemproblemen bij de bouw van de Amroh Unico tweekringsontvanger.

Ik vond de gedachtewisseling zo interessant dat ik deze heb geplaatst. (klik hier)

 

Project Amroh Duette gedeeltelijk op de site.   (geplaatst op: 25-09-2013)

 

Aardige reacties ontvangen.   (geplaatst op: 01-09-2013)

 

Naar aanleiding van de restauratie van de NSF H54U kreeg ik op het radioforum de volgende reacties. klik hier

Hiervoor allen bedankt!

 

Project NSF nu geheel op de site.   (geplaatst op: 27-08-2013)

Chassis 208U/05 gereed

 

Na de plaatsing van de restauratieverslag van de kast is nu de revisie van het chassis op de site geplaatst en is te bekijken in een PowerPoint presentatie op de pagina 'Projecten'.

Dit project is hiermee afgesloten.

 

Originele netsteker voor de NSF H54U   (Geplaatst op: 21-08-2013)

 

 Op het forum voor de historische radio's heb ik een netsteker

 met katoenomsponnen netkabel kunnen kopen die oorspron-

 kelijk aan bovengenoemd toestel heeft gezeten. Ik ben hier

 zeer blij mee omdat deze steker moeilijk te krijgen is. Ik heb

 er op de afgelopen ruilbeurs in Driebergen ook naarstig naar

 gezocht maar niet kunnen vinden. Wel heb ik een antieke

  steker van "Van der Heem" kunnen kopen, maar daar is een omsponnen kabel van het type hiernaast niet aan te zetten. Na het poetsen met een bakeliet poetsmiddel kwam de steker er weer als nieuw uit te zien. Ook de kabel bleek nog in een prima conditie en de hele set kon compleet aan het toestel worden gezet.

 

Project NSF gedeeltelijk op de site   (geplaatst op 7-8-2013)

 

Het restauratieverslag van de NSF H54U is gedeeltelijk op de site gezet. het gaat hier nu nog alleen om de restauratie van de kast.

 

Galvaniseerset aangeschaft     (geplaatst op 25-7-2013)

 

Volgens het zgn tampongalvaniseren. (zie hier)

Het tampongalvaniseerproces werd oorspronkelijk gebruikt in de badgalvano-techniek voor het 'repareren' van onderdelen die niet volledig bedekt of beschadigd waren. 
Als gereedschap werd een anodehouder gedrenkt in een elektrolyt uit een bad gebruikt. De aldus ver-kregen lagen waren dun en hadden vaak slechte hechtingseigenschappen. Het is dan ook niet verwon-derlijk, dat de toepasbaarheid van het proces zeer beperkt bleef, al bestaat deze wijze van repareren nog steeds. Ik heb deze aangeschaft om de ornamenten van mijn NSF H54U te kunnen vergulden.          Deze  metalen sierstrips zitten op de voorzijde en waren roestig en vervuild. 

 

Bijzondere kristalontvanger binnengekregen      (geplaatst op 20-7-2013)

 

 Ontvangen via een familielid,

 die het weer kreeg van een

 kennis. Ik dacht eerst dat dit

 een aanpassing was voor een

 hoofdtelefoon op een geluids-

 versterker. Via het radioforum

 kwam ik erachter wat het wel

 was. (klik hier)

 Ik heb het apparaat inmiddels

 onderzocht en de ontvanger

 staat min of meer vast afge-

 steld op een frequentie van 1 MHz (300 meter) dat is de plaats waar vroeger Hilversum 1 stond op de middengolf.  De transformator is om de hoofdtelefoon aan te passen.