Elektronica: ontwerpen - bouw - reparatie - historie  

NVHR-Cursus online

Voor de beginnende radiohobbyist organiseert de Nederlandse Vereniging voor de Historische Radio (NVHR) een online cursus 'Radiotechniek'. Omdat ik de eer had deel uit te maken van de ontwikkelgroep die deze cursus heeft samengesteld wil ik dit ook bij mijn projecten plaatsen. Bij het samenstellen van het hoofdstuk "Onderdelen" heb ik een belangrijk aandeel gehad en daarom heb ik daaruit enkele dia's hieronder geplaatst als 'trailer'.

In de cursus wordt in 8 duidelijk afgebakende hoofdstukken de aspirant-radiomonteur wegwijs gemaakt in de wereld van weerstanden, condensatoren en buizen. Ook wordt aandacht geschonken aan de inrichting van een eenvoudige werkplaats en hoe men met bescheiden meetapparatuur al heel veel storingen aan radiotoestellen zelf kan oplossen. De vele illustraties en instructiefilmpjes vormen daarbij een belangrijke ondersteuning.

Voor het volgen van deze 'opstap' is geen specifieke vooropleiding vereist en kan door iedereen met een beetje technisch inzicht worden gevolgd. Deelnemers dienen lid te zijn van de NVHR en voor de prijs van 15 Euro kan de cursus 1 jaar worden gevolgd. De cursus bestaat uit de volgende hoofdstukken die steeds met een aantal vragen worden afgesloten: 

 

      1. De werkplek

      2. Veiligheid

      3. Multimeter

      4. Onderdelen

      5. Voorbereidingen

      6. Mechanische                       aandachtspunten

      7. Opstarten radio

      8. Foutzoeken

 

 

Vragen die bij het bestuderen van de diverse hoofdstukken opkomen, kunnen online aan docenten worden gesteld. Hieronder staat een kleine trailer van hoofdstuk 4 "Onderdelen" en staat model hoe de hele cursus is opgebouwd. Aanmelden kan op de website van de NVHR.

De cursus kan elk moment worden gestart. 

 

Hfst4 Onderdelen (trailer)
1678 downloads