Elektronica: ontwerpen - bouw - reparatie - historie  

NSF H54U

Vroeger in mijn jonge jaren speelde thuis dit radiootje, een NSF H54U. Met de komst van een moderner toestel (BX453A) raakte het apparaat naar zolder, alwaar het door mij (ondoordacht) uit elkaar is gehaald. Helaas is het nooit meer in elkaar gezet en van lieverlede is na mijn vertrek uit de ouderlijke woning alles zoekgeraakt en de bak in gegaan. Tot ik voor kort bij toeval in het bezit kwam van een 208U-chassis en mij alleen nog het houten kastje ontbrak. Via een bijzondere gift van de heer Westerdijk uit Leeuwarden kon ik ook in het bezit komen van het kastje.                                                                         

Ik heb besloten dit toestel, dat in mijn jeugd een belangrijke aanzet heeft gegeven tot mijn belangstelling voor de elektronica en radioplezier, in ere te herstellen. Het restauratieverslag van de kast staat onder deze pagina. Het verslag van het bijbehorende 208-chassis staat op de volgende pagina.

 

Project NSF H54U
1123 downloads

bijzonderheden

De NSF H54U is kort na de tweede wereldoorlog gebouwd, op basis van het Philips 208U-chassis.

Dit model, met houden kast en bekleding van papiertouw werd op de markt gebracht als luxe uitvoering van het bakelieten model H126U. Tijdens de oorlog werd uit sterk papier touw gewikkeld, het zogenaam-de papiertouw. De dunste soort is o.a. gebruikt om luidsprekerdoek te maken. Ook kort na de oorlog is dit materiaal nog een tijdje gebruikt. De oorspronkelijke kleur van het papier was lichtbruin, door lichtinvloe-den werd het langzaam donkerder. De bedieningsknoppen zitten aan de zijkanten. Op de linker zijwand de netschakelaar met volumeregeling; op de rechter zijkant afstemming en golflengte-schakelaar.

De radio ontvangt op de korte golf (16,5-51 meter), de middengolf (196-570 meter) en de lange golf (750-1910 meter). (Bron: Vintage Radio)