Elektronica: ontwerpen - bouw - reparatie - historie  

Apparatuur

Meest noodzakelijke (door mij gebruikte) meetapparatuur op de meetplaats. Deze apparaten zijn niet direct van topkwaliteit en geschikt voor professioneel gebruik, maar voor zelfbouw en reparatie voldoet het uitstekend.

twee universeelmeters

Ik bezit twee universeelmeters een digitale en een analoge.  De analoge meter links is al een oud beestje, die ik ooit eens heb gekocht bij Aurora Contact in Utrecht.          Ik gebruik hem nog steeds veelvuldig, ook omdat langzame verschijnselen op een dergelijke meter goed zijn af te lezen.

Heathkit buisvoltmeter

Deze buisvoltmeter heb ik onlangs weer aangeschaft. Maakt deel uit van een vaste meetopstelling. Deze Heathkit is onder amateurs een veel verkochte betrouwbare buisvoltmeter en voldoet nog altijd prima.

Regeltransformator (0 tot 230 volt AC, 8 Ampere)

Deze regeltransformator heb ik aan-geschaft om apparaten rustig te kun-nen opstarten. Dat kan van belang zijn bij toestellen die lange tijd niet zijn gebruikt. Ook zelfgebouwde voedingsdelen kunnen langzaam op spanning worden gebracht en getest.

Bij het formeren van elektrolytische condensatoren (elco's) is dit eveneens een handig hulpmiddel.

 

Delta gestabiliseerde regelbare laagspannings-

voeding (0 tot 30 Volt DC, 1 Ampere)

Philips regelbare hoogspanningsvoeding

(0 - 350 Volt DC, 150 mA)

Op zoek naar een geschikte transformator voor de bouw van een regelbare HSP-voeding kon ik redelijk goedkoop een buizencasco van Philips overnemen. Het probleem bij dit apparaat was wel zijn bereik. Dat liep tussen de 150 en 350 volt. Niet echt geschikt voor het opnemen van karakteristieken van uiteen lopende buistypen. Door een ombouw met behulp van mosfets slaagde ik erin een regelbereik tussen de 0 en 350 volt te bereiken. Hierdoor kon ook de originele meter behouden blijven. Het verslag van de ombouw staat op de 'Projectenpagina'.

Heathkit Signaaltracer

 

Dit is de Heatkit signaaltracer T3. Aangeschaft op de beurs in Driebergen. bijzonder handig hulpmiddel bij het storingzoeken in radio ontvangtoestellen, hoog- en laagfrequent versterkers. Een nadeel was dat het toestel moest worden aangesloten op 110 volt. inmiddels is hij met een kleine verhuistrafo geschikt gemaakt voor

230 volt en ook voorzien van een gewoon netsnoer. Een extra feature is een in het toestel ingebouwde wattmeter, waarmee vermogens tot 500 Watt gemeten kunnen worden.

Toongenerator

Meetzender

Hameg HM605 tweekanaals Oscilloscoop (60 Mhz)

Trio/Kenwood hulpscoopje (5 Mhz)

Scoopje cadeau gekregen van Fa. Fresenius Medical Systems uit dankbaarheid voor de vele assistentie en support t.a.v. dialyse-apparatuur.

Dit ten tijde van mijn werkzaamheden voor het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam.

Philips patroongenerator GM 2892

Bijzonder handig hulpmiddel om een analoog VHF-signaal te krijgen om een oude TV van beeld te voorzien. Op dit apparaat kan daarvoor extern een video-signaal worden aangesloten.

Elektor capaciteitsmeter

Aangeschaft via het transistorforum en via de NVHR-beurs in Driebergen. Deze condensator- tester is bijzonder handig om condensatoren te meten waarop het opschrift van de waarde ontbreekt. Het apparaat meet over een breed gebied tussen 2 pF en 20000 uF.

 

(klik voor vergroting)