Elektronica: ontwerpen - bouw - reparatie - historie  

Meetplaats

(klik op de foto voor vergrotong)

De benaming 'meetplaats' is een term uit mijn Telefunkentijd. Op de meetplaats vinden alle elektronische werkzaamheden plaats. Daar staat ook de metopstelling van de meest gebruikte instrumenten direct gebruiksklaar opgesteld en er zijn ook voldoende stopcontacten om alles aan te sluiten. Er is een soldeerbout aanwezig en gereedschap onder handbereik. In ladenkastjes aan de wand zijn de meest voorkomende componenenten zoals weerstanden, condensatoren en halfgeleiders ondergebracht.

 

Het gehele bureaublad is voorzien van een antistatische mat die ervoor zorgt dat elektrostatische ladingen naar de aarde kunnen wegvloeien. Bovenop deze mat ligt de zgn. rubberen reparatiemat die eveneens over geleidende eigenschappen beschikt. Achterop het bureau bevinden zich de contactdozen waarvan er ook een aantal niet geaard zijn. Deze contactdozen worden doormiddel van een dubbelpolige schakelaar (onder handbereik) met netindicatie centraal van netspanning voorzien.

 

Aan de zijkant van het bureau bevindt zich een speciale netaansluiting. Deze is rood gekleurd om aan te geven dat de belasting niet meer dan 500 VA mag bedragen en zodoende niet ondoordacht wordt gebruikt. Met de schakelaar erboven kan de spanning direct worden afgeschakeld. De netspanningsindicatie is hierop nog niet aangebracht

(zie ook voor de veiligheidstransformator bij: 'Projecten'.

Het grootste gedeelte van de inventaris is 2e-hands aangeschaft.

Het meubilair is geheel afkomstig van Marktplaats en de meeste apparatuur en speciaal gereedschap is gekocht via aanbiedingen, beurzen en fora. Ik heb ook nog wel wat materiaal cadeau gekregen.